Trädgårdsmöbler

När sommaren kommer med ljus och värme vill man förstås kunna sitta ute och njuta. Här i Sverige har vi en ganska kort, men intensiv, sommar. Efter en lång, mörk, vinter vill man ta vara på ljuset och värmen, och vi sitter gärna ute både för att äta, umgås och bara njuta. Det är ju dessutom under sommaren vi har semester och möjlighet att ”bara vara” utan en massa plikter och måsten. Och för att ta få ut maximalt av sommaren behöver vi förstås trädgårdsmöbler. Och det spelar egentligen
ingen roll om man har egen trädgård eller inte. Det går lika bra att inreda balkongen med trädgårdsmöbler och skapa sitt eget sommarparadis där. Man får naturligtvis anpassa sig efter det utrymme man har, och för en liten eller medelstor balkong får man ofta hålla sig till nättare möbler för att få plats.

Utbud av trädgårdsmöbler

Som tur är finns det ett mycket stort och brett utbud av trädgårdsmöbler, med allt från nätta små cafégrupper som passar utmärkt på balkongen till stora loungemöbler med plats för många.

Den klassiska bilden av trädgårdsmöbler är väl en grupp bestående av fyra stolar och ett bord. En grupp som mest är tänkt för att sitta och äta, eller fika, vid. Men, om du tittar på dagens utbud av möbler för utebruk kommer du att upptäcka att sortimentet är mycket bredare än så. Vi flyttar ut alltmer av vårt dagliga liv när det blir sommar, och möbelsortimentet anpassas naturligtvis efter detta. Så idag kan du lika gärna hitta en stor och generös soffgrupp för trädgården som en traditionell trädgårdsgrupp. Den stora variationsrikedomen av möbler kan vi få tack vare att det idag tillverkas trädgårdsmöbler i så många olika material. Det hade knappast varit tänkbart att ens tänka sig en soffgrupp i trädgården för några år sedan, men med moderna material som tål väder och vind kan man möblera för samma aktiviteter ute som inne. Och visst är det lockande att sitta i en soffa och njuta av varma ljusa sommarkvällar.

En grupp trädgårdsmöbler ute på gräsmattan

Förr i tiden var det vanligast att man hade en grupp trädgårdsmöbler ute på gräsmattan, där man kunde duka upp eftermiddagskaffet när vädret tillät. Idag har vi ofta flera uteplatser, en del med och andra utan tak eller annat skydd mot regn och blåst. Med olika förhållanden kan vi förstås också variera möbleringen utomhus. Under tak på altanen behöver man inte tänka på att köpa trädgårdsmöbler som tål regn, utan där har man betydligt större frihet att välja de möbler man verkligen vill ha. Ska möblerna stå ute oskyddat i trädgården måste man givetvis tänka på vilket material man väljer. Möbler i trä är klassiker, och trä är ett tåligt och bra material, som dock kräver en del underhåll för att hålla sig fina. Idag finns trädgårdsmöbler i andra material för den som vill ha helt underhållsfria möbler. Möbler i aluminium, plast och konstrotting, till exempel, kräver ingen annan skötsel än rengöring och kan stå ute i alla väder.